Overzicht opleidingen
DRIES VERPLAETSE

 • Licenciaat/Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (UGent)
 • Post-graduaatopleiding manuele therapie (UGent)
 • FMS/SFMA (level 1 en 2) (Functional Movement Screen – Selective Functional Movement Assessment)
 • Upper Quarter Functional Examination Workshop
  Cursus over functionele evaluatie en revalidatie van kwetsuren voor het bovenste lidmaat (schouder, elleboog en pols). Vernieuwende functionele onderzoekstechnieken en aanvullingen op het bestaande basis functie onderzoek. Met als resultaat: een beter inzicht in het klinisch orthopedisch onderzoek. Ik leerde ook nieuwe behandelingsstrategieën om op de meest efficiënte manier dysfuncties en kwetsuren aan te pakken en de potentiële kans op herval te reduceren.
 • Upper Quarter Functional Restoration Workshop
  Deze cursus tracht de kloof te overbruggen tussen revalidatie en prestatie na een kwetsuur van het bovenste lidmaat. Na herstel en identificatie van onevenwichten, lag hierbij de nadruk op vaardigheden om fysieke activiteiten en participatie te hervatten. Daarbij gebruik makende van correctieve oefentherapie en specifieke progressies in de revalidatie oefeningen om (sport) activiteiten te hervatten met nadruk op de bovenhandse sporten, specifieke warming-up en oefeningen om herval te vermijden.
 • Functional taping concept – taping en topsport
 • Manual therapy for the cervical spine
  In deze cursus kwamen de anatomische en functionele evaluatie van de articulaire aandoeningen van de cervicale wervelkolom uitgebreid aan bod. Er was speciale aandacht voor de klinische praktijk, interpretatie van het klinisch onderzoek, de differentiaal diagnose en de behandeling. Behandelingstechnieken uit diverse concepten kwamen uitgebreid aan bod waaronder vnl. het Mulligan concept (SNAGS, NAGS,…) maar ook uit osteopatische en diverse andere concepten. Deze eclectische benadering biedt ons clinici een breed gamma aan middelen voor de behandeling van cervicale patiënten met zeer diverse disfuncties.
 • Redcord cursus
  Uit onderzoek is gebleken dat fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren geneigd worden om te compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn. Het Redcord systeem gaat deze spieren terug activeren. Men maakt gebruik van suspensie training, d.m.v instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht. Hierdoor krijgen we vaak in de eerste behandeling een daling of verdwijnen van de klachten. Redcord is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport.
 • Manual therapy for the lumbar spine – Core stability
 • Orthopedische revalidatie – 4xT® methode
  4xT® is een behandelmethode, die bestaat uit testen, triggeren, tapen en trainen. De 4x T®-methode helpt bij vrijwel alle orthopedische gewrichtsklachten aan de rug, nek, elleboog, schouder, knie en enkel. Door combinatie van triggeren en tapen kunnen we de triggerpunten wegnemen en de fascia (bindweefsel) correct insturen om pijn en bewegingsbeperkingen op te lossen.
 • Orthopedische Revalidatie Advanced 4xT® – Enkel- en voetklachten
  Enkel- en voetklachten zijn vaak voorkomende klachten waarvoor patiënten zich aanbieden voor kinesitherapie. Deze opleiding stelde me in staat de voetklachten beter te analyseren en op basis hiervan een persoonlijk behandelplan op te stellen om deze patiënten beter te behandelen en begeleiden.
 • Orthopedische Revalidatie Advanced 4xT® – Specialisatie handklachten
  Nieuwe behandelmethoden van klachten rondom pols, hand en vingers stonden bij deze opleiding centraal. Bij deze nieuwe benadering van handklachten staat een myofasciale aanpak centraal. Naast een beter inzicht in diagnostiek en analyse van de aandoening zijn de myofasciale technieken, in combinatie met manuele technieken, een waardevolle aanvulling voor de therapeutische behandeling met een beter en sneller resultaat als gevolg.
 • Buik- en orgaanfascia release en manipulatie
  De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de bindweefselstructuren (fascia) rond de wervelzuil en de extremiteiten en hun rol binnen het ontstaan van fysieke klachten. De basis van deze bindweefselstructuren ligt in de buik- en orgaanfascia. Verklevingen van deze fascia in de buikholte kunnen een torsie van de organen veroorzaken waardoor pijn en functiestoornissen kunnen ontstaan. Losmaken of releasen van deze bindweefselstructuren is vrij nieuw en kan een rol spelen in het behandelen van chronische lage rugpijn, benauwdheid (COPD), heupblokkades, schouder- en armklachten.
 • TMG: knelpunten bij orofaciale disfuncties en pijn
  Onder kaakklachten of TMJ–dysfunctie verstaan we alle klachten en aandoeningen die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kaakgewricht en/of de kauwspieren er rond.
  De meest voorkomende kaakgewrichtsklachten zijn pijn in en rond het kaakgewricht en oor, een verminderde mondopening, mond niet meer kunnen sluiten en knappende geluiden.
  Tijdens deze driedaagse cursus werd de verbinding gelegd tussen craniomandibulaire disfuncties en orofaciale pijnklachten. Naast lokale symptomatische behandelingstechnieken op het TMG was er ook aandacht voor behandeling van gerelateerde regio’s en lag de nadruk op een totaalaanpak van het gewricht. De wederzijdse invloed van het lichaam en het TMG (lichaamsgebonden klachten, prestatie gerelateerde klachten en psychische klachten) en de multidisciplinaire benadering (slaaphygiëne, coping van stress, voeding, ademhaling,…) kwamen ruimschoots aan bod